RISUPETO

RISUPETO ON ENERGIAPUUPOIMURI

Risupeto on kaatopää, energiapuukoura ja raivauslaite, lyhyesti sanottuna se on energiapuupoimuri. Risupeto on helppokäyttöinen ja kestävä. Se on tarkoitettu karsimattoman energiapuun tehokkaaseen tuottamiseen. Risupeto nopeuttaa kokonaisurakkkaa huomattavasti perinteisiin menetelmiin verrattuna. 

Risupeto soveltuu taimikon varhaishoidosta ensiharvennukseen. Tuottavin se on raivaamattomien harvennusrästien hoidossa. Risupeto suorittaa raivauksen koneellisesti energiahakkuun yhteydessä. Alustan raivaus metsurityönä on tarpeetonta, toisin kuin moton edellä. Kohteesta riippuen metsurilta jää energiamassaa maastoon jopa 20 000 kg/ha, vaikeuttaen ajokonekuljettajan työtä ja metsässä kulkemista. Risupedon tekemänä kaikki energiapuu saadaan hyötykäyttöön.   

KONEEN OMINAISUUKSIA

Risupeto katkaisee puut kiekkoterillä ja siirtää ne välivarastoon nopeasti ja jatkuvatoimisesti eli runkoja ei tarvitse käsitellä yksittäin. Se poimii tyvihalkaisijaltaan 1 - 30 cm paksuiset puut. Kerätty nippu vapautetaan pyörittämällä teriä vastakkaiseen suuntaan. Kiekkoterät murskaavat kannon, millä tavoitellaan vesomisen vähenemistä kannon nopeammasta kuivumisesta johtuen. Maa-ainekset eivät vahingoita Risupedon teriä, kuten teräketjulaitteille helposti käy. Laitteen terät sekä keruulaitteisto pyörivät hitaasti perinteisiin murskaimiin tai sahalaitteisiin verrattuna, jolloin työskentelystä ei aiheudu kivien sinkoilua ja vaaraa ulkopuolisille. Laitteen leveys on yksi metri, jolloin sen käsittely ahtaissakaan paikoissa ei ole ongelma.

Risupedon peruskoneena toimii kaivuri tai harvesteri, johon on vaihdettu maanrakennuspuomi tai vastaava. Maanrakennuspuomin lisäksi Risupeto tarvitsee kauhanpyörittäjän. Risupetoa ei suositella motopuomiin ja riipukkeeseen, koska tehokkuus kärsii.

TEKNISTÄ TIETOA

Peruskone
- Suositeltu peruskoneen koko 16 - 20 t
- Vasaralinjavaatimus 2-toiminen

Hydrauliikka
- Käyttöpaine 340 - 400 bar
- Öljyvirtaus suositus 150 - 200 l/min

Liittimet
- Keruulaitteiston pyöritys 1" pyörivät liittimet
- Vuotolinja 3/4" lukittavat pikaliittimet
- Lukkolinja 3/8" lukittavat pikaliittimet

Koko
- Leveys 970 mm
- Korkeus 2000 mm
- Paino 1290 kg (lisävarusteiden kanssa)

Vaara-alue 30 m

Vaatii kauhanpyörittäjän

LISÄVARUSTEET

Nipun hallintalukot
- Sulkee ruuman hydraulisesti kumilapojen lisäksi

Hydraulinen yletinpaketti
- Lisää ulottuvuutta 600 mm

Risupeto Edition tukisukset
- Lisää vakautta työskentelyyn, lisätietoa täällä

TYÖMENETELMÄ

Risupeto kaatokasaa palstalla puut kokopitkinä. Sahakouralla varustettu ajokone katkoo runkoniput noin 4-8 metrin tavoitepituuteen ja kuljettaa ne 20 metrin välein tehtyjä metsänhoitouria pitkin varastopaikalle haketusta varten. Vaihtoehtoisesti rungot voidaan katkoa Risupedolla haluttuun mittaan jo keruuvaiheessa.

VALMISTUS

Tuotteiden kokoonpano tapahtuu Reformetin toimesta Iitissä. Osat teetetään tai hankitaan pääosin kotimaisilta toimittajilta. Merkittävimmät yhteistyökumppanimme ovat orimattilalainen Orfer, joka tuottaa meille laadukkaat rungot Risupetoon sekä moottorien valmistaja, jyväskyläläinen Black Bruin.

KEHITYSTYÖ

Risupeto tehtiin omaan käyttöön tehostamaan energiapuun korjuuta. Samalla haluttiin työllistää urakointiyrityksen kaivinkone myös maanrakennuskauden ulkopuolella. 

Aivan ensimmäinen Risupeto rakennettiin vuosien 2017 ja 2018 aikana. Sen jälkeen tehtiin vielä toinen proto vuosina 2020-21. Molemmat prototyypit ovat edelleen käytössä. Tämän jälkeen siirryttiin nollasarjaan, jota valmistettiin kolme kappaletta ennen nykyistä mallia.

TUTKIMUSTULOKSIA

Juha Laitila & Kari Väätäinen (2021) Productivity and cost of harvesting overgrowth brushwood from roadsides and field edges, International Journal of Forest Engineering.  Virallinen tutkimusjulkaisu luettavissa täällä. 

Koneyrittäjä 10/2019 Tutkimustuloksia suomeksi  


Juha Laitila & Kari Väätäinen (2022) The productivity and cost of harvesting whole trees from early thinnings with a felling head designed for continuous cutting and accumulation,  International Journal of Forest Engineerin.  Virallinen tutkimusjulkaisu luettavissa täällä.

Koneyrittäjä 1/2022 Tutkimustuloksia suomeksi

Kuva: Sanne Katainen / Maaseudun tulevaisuus
Kuva: Sanne Katainen / Maaseudun tulevaisuus

TERVETULOA TUTUSTUMAAN!

Laitteesta kiinnostuneille voidaan järjestää pienimuotoisia työnäytöksiä ja tarjotaan mahdollisuus päästä kokeilemaan konetta käytännössä. Lisätietoja saa soittamalla tai sähköpostilla! Yhteystiedot täällä.